Foto: SVT/ArkivbildVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kommunfullmäktige i Nässjö och Värnamo mest jämställda

Publicerad

Fullmäktigeförsamlingarna i Nässjö och Värnamo är de mest jämställda av länets kommuner. I båda församlingarna är 47 procent av ledamöterna kvinnor och 53 procent män.

Nyhetsbyrån Sirén har tagit fram statistik över hur stor andel av ledamöterna i landets kommunfullmäktigeförsamlingar som är män respektive kvinnor. Siffrorna visar att andelen kvinnor är under 40 procent i en fjärdedel av landets kommuner. I Jönköpings län är det över hälften, sju kommuner, där det är under 40 procent kvinnor. Sämst är det i Vaggeryd och Gnosjö där andelen kvinnor är 34 procent.

Foto: Nyhetsbyrån Sirén

– Det finns forskning som pekar på antalets betydelse, hur viktigt det är att det inte är en stor majoritet åt ena hållet, att det inte är enkönad makt, för att det då påverkar besluten i en viss rikting, säger Anneli Häyren, jämställdhetsforskare vid Uppsala universitet till Nyhetsbyrån Sirén.

Rikssnittet är 43 procent kvinnor och 57 procent män i landets fullmäktigeförsamlingar. Ungefär så ser det ut i kommunerna Jönköping, Habo och Aneby.

Lägst andel kvinnor i kommunfullmäktige är det i skånska Trelleborg där bara var fjärde ledamot är kvinna.

Kvinnor och män i kommunfullmäktige (Andel i procent)

Visa

Värnamo 47/53

Nässjö 47/53

Aneby 43/57

Habo 43/57

Jönköping 42/58

Vetlanda 40/60

Eksjö 39/61

Tranås 39/61

Gislaved 37/63

Mullsjö 37/63

Sävsjö 36/64

Gnosjö 34/66

Vaggeryd 34/66

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer