”Jag tycker att det är tråkigt att det ser ut som det gör”, säger Markus Kauppinen (S). Foto: SVT

Fler män än kvinnor kandiderar i kommunerna

Publicerad

I Jönköpings län är det i dagsläget ungefär 62 procent män och 38 procent kvinnor på de politiska partiernas vallistor till kommunfullmäktige. Sämst är jämställdheten i Gnosjö kommun.

Gnosjö har lägst andel kvinnor på kommunlistorna enligt uppgifter från Valmyndigheten. Där är cirka sju av tio kandidater till kommunfullmäktige män.

– Jag tycker att det är tråkigt att det ser ut som det gör. Under en längre tid har vi haft problem med att få jämnare fördelning på listorna, säger Markus Kauppinen (S) som SVT Nyheter Jönköping möter i partiets lokal i centrala Gnosjö.

Val 2018 – #dinröst

Svårt att få folk att engagera sig

Den ojämna könsfördelningen på kommunlistorna i Gnosjö gäller oavsett parti.

– Jag kan inte svara på vad det beror på, men jag kan tänka mig att det är svårt rent generellt att få folk att engagera sig på frivillig basis, säger Maria Sandberg (KD) som är ordförande för partiet på orten.

Skiljer sig mellan blocken

Generellt i länet har Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet en jämnare könsfördelning på sina listor än Allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Av dem är det Sverigedemokraterna som har minst andel kvinnor på kommunlistorna, där är tre av fyra namn män.

– Sedan tycker inte jag att det är det viktigaste vad man har för kön, utan det viktigaste är att man brinner för det man håller på med. Sedan vill vi ju naturligtvis få med fler tjejer också, säger Björn Forsell (SD) som är länsordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet