S-politiker döms till fängelse för grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Den numera före detta socialdemokratiska kommunpolitikern som stått åtalad för grovt bedrägeri döms nu till fängelse. Mannen har haft en ledande roll i hundföreningen varifrån pengar förskingrats.

Mannen har varit socialdemokratisk politiker i en kommun i Jönköpings län där han hade flera uppdrag. Men när det blev känt att han var brottsmisstänkt tog han först timeout från uppdragen, för att senare avsäga sig dem helt.

Han döms till fängelse i ett år och två månader i Jönköpings tingsrätt trots sitt nekande.

– Det är ett allvarligt brott som inte medger annan påföljd än fängelse trots att mannen inte är dömd för brott sedan tidigare, säger Emelie Olsson som är tillförordnad rådman vid Jönköpings tingsrätt.

Uttag under 21 tillfällen

I ett pressmeddelande från tingsrätten står det att åklagaren har presenterat en robust bevisning vid huvudförhandlingen, samtidigt har mannen bekräftat stora delar av gärningsbeskrivningen och den bevisning som presenterats.

Det är utrett att den före detta kommunpolitikern fört över cirka en miljon kronor av hundorganisationens tillgångar till ett visst konto och att han därifrån på kort tid har gjort omfattande uttag för att betala egna skulder som exempelvis legat hos Kronofogden. Uttagen har skett under år 2015 till 2017 vid 21 tillfällen.

Mannen ska också betala skadestånd till hundorganisationen på drygt en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.