Arbetsförmedlingens prognos för 2018 presenterades under onsdagen. Foto: Jonas Tubbin / SVT

Kompetensbrist tvingar företag att tacka nej till ordrar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att sysselsättningen väntas öka i Jönköpings län under 2018 upplever flera branscher stora svårigheter att rekrytera rätt kompetens. Problemen är så omfattande att företag tvingas tacka nej till ordrar, det visar Arbetsförmedlingens prognos för 2018.

Idag presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos över arbetsmarknaden för 2018. Den visar att högkonjunkturen fortsätter och att företag upplever en stark efterfrågan på varor och tjänster.

Under 2018 väntas sysselsättningen öka med 1 procent, vilket är något avtagande även om utvecklingen är stark. Och det är just svårigheten att hitta eftersökt kompetens som, enligt Arbetsförmedlingen, hindrar ytterligare tillväxt.

– Förutom att befintlig personal får arbeta mer i alla branscher är en vanlig följd att arbetsgivaren sänker kraven på utbildning och erfarenhet. Inom vård och omsorg är det tyvärr också vanligt att man inte lyckas rekrytera alls, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Tvingas tacka nej

Inom industrin är det framförallt utbildad arbetskraft och nyckelkompetenser som fattas. Inom byggbranschen får en tredjedel av arbetsgivarna tacka nej till uppdrag på grund av kompetensbrist. Läget är också tufft inom utbildningsväsendet där 90 procent av arbetsgivarna enligt Arbetsförmedlingen, har haft problem med att tillsätta lediga tjänster, vilket är rekord.

Inom vård och omsorg är motsvarande siffra 100 procent. Många i den lediga arbetskraften saknar den efterfrågade kompetensen.

– I Jönköping har vi tillsammans med kommunen ordnat vägledningsgrupper för utomeuropeiskt födda kvinnor med goda resultat. Vi pratar yrken, utbildning och möjligheter på arbetsmarknaden. Vi bygger nätverk och besöker företag, vilket vidgat perspektiven hos både deltagare och arbetsgivare, säger Tomas Cederwall, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer arbetslösheten att fortsätta sjunka under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.