Ökade kontantuttag de senaste dagarna

Uppdaterad
Publicerad

Uttagen i bankomater ökade tydligt den gångna helgen. En orsak  tros vara oron på grund av kriget i Ukraina, och att fler vill ha kontanter hemma.

Under helgen begav sig många svenskar till bankomater för att ta ut kontanter. Som störst var ökningen 34 procent i torsdags när kriget bröt ut, men även under lördag och söndag har ökningen legat på över 20 procent.

På företaget Bankomat reagerade man på den ovanligt stora ökningen, som vd Nina Wenning tror till stor del beror på på kriget i Ukraina.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

– Vi tror generellt sett att människor blir mer medvetna om att det är bra att kunna nyttja flera olika betalningssätt.

Nina Wenning tror samtidigt att människor blir mer medvetna om krisrekommendationerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och därför just nu väljer att tänka ett steg framåt, ifall någonting skulle ske.

Olika orsaker

Men det behöver inte bara vara den dramatiska utvecklingen i Ukraina som är orsaken till att fler tog ut kontanter under helgen.

– Vi ser att det är ett ökat nyttjande, men vi kan inte alltid se vad det beror på. Om man ser på slutet av månaden är det lönen som gör att kontantuttagen ökar vilket det denna helgen faktiskt också var. Även vädret kan påverka, säger Nina Wenning.

Hör vd Nina Wenning om varför hon anser att det är bra att ta ut kontanter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet