Eva Larsson är en av alla de mc-förare som manifesterar mot våld. Se konvojen med närmare 500 förare lämna Jönköping

Konvoj med hundratals motorcyklar kör mot våld

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals motorcyklister stannade på fredagen till i Jönköping på sin väg mellan Helsingborg och Norrköping. Konvojen körs för att manifestera mot kvinnovåld.

– Vi var 100 när vi lämnade Helsingborg imorse, när vi lämnar Jönköping är vi nog 500, sade Eva Larsson kontaktperson för Sveriges första Orange Day MC-kortege som idag gick mellan Helsingborg och Norrköping med stopp i bland annat Jönköping. Konvojen har under vägen fyllts på med fler och fler förare.

Manifestationen belyser våldet mot kvinnor och flickor i världen. Initiativet kommer från Norrköpingsbon, Maria Andersson, som under ett flertal år arbetat mot våldet och med jämställdhetsfrågor genom bland annat föreläsningar.

– Maria är en god vän till mig och hon vet hur det är att drabbas av psykiskt misshandel. När hon drog igång det här kände jag att jag ville hjälpa till, säger Eva Larsson. Jag tycker att MeToo har blivit en rörelse mest för kändisar, vi läser bara om artister och andra som gjort bort sig. Vår manifestation är på riktigt, för kvinnor och flickor som drabbas av våld i vardagen.

Under fredagskvällen körs ytterligare en mc-konvoj genom centrala Jönköping, det för att uppmärksamma och samla in pengar till forskning om barndiabetes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.