Thomas Bergholm, teknisk chef Jönköpings kommun. Foto: SVT

Mystiskt kors på utsikten i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett cirka tre meter högt träkors har satts upp på utsikten i Huskvarna. Vem som har satt upp det är oklart, men i förra veckan sågs strålkastarljus på berget i Huskvarna nattetid.

– Vi har fått samtal om ljusspel på berget i förra veckan. Nu kanske man kan sätta det i samband med korset som satts upp, säger Thomas Bergholm, teknisk direktör i Jönköping.

Korsuppsättningen vid utsikten i Egnahem i Huskvarna är något av ett mysterium. Korset är cirka tre meter högt och fastsatt med ett jordankare och målat i en mörkröd nyans till synes efter att det har monterats på platsen. Men trots att det är prydligt och proffsigt uppsatt kommer det att tas bort av kommunen.

Men en del kanske tycker att det är snyggt och passar bra där bland träden. Är det så farligt om det får stå kvar?

– Nu har man ju inte sökt något tillstånd och prövat det här, så då ska det bort, säger Thomas Bergholm.

Skulle man kunna få ett tillstånd att sätta upp ett sådant här kors?

– Jag har svårt att se det, det gäller ju inte korset i sig utan att sätta upp symboler av olika slag på kommunal mark kanske man måste pröva lite noggrannare i sådana fall.

Foto: SVT

Vad händer om man skulle bli tagen på bar gärning med att sätta upp ett kors på kommunal mark?

– Då skulle vi göra en polisanmälan. I det här fallet får vi fundera på om vi tycker att det är ett lämpligt utnyttjande av polisens resurser att göra en anmälan i efterhand. Chansen att få reda på vem som gjort det känns som liten.

Personal på tekniska kontoret i Jönköping kommer nu att plocka ner korset vid utsikten i Egnahem så snart de har möjlighet till det.

– Jag har ju sett bilder på det nu och det är ju ordentligt uppsatt, så det är ju inte gjort i en handvändning, säger Thomas Bergholm.

Vet du mer?

Vet du mer om korset på utsikten i Huskvarna? Hör av dig till oss!

Mejl: jonkoping@svt.se

Telefon: 036-215 67 00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.