Hör Henrik Larsson och Robert Maghi berätta om varför de satte upp de tre korsen och hur de gick till väga. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Korsmysteriet löst – liten kristen grupp träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet med de tre träkors som satts upp på olika utsiktsplatser i Jönköping verkar nu ha fått sin lösning. Bakom korsen ligger en liten grupp kristna människor i Vätterbygden.
– Jag är förvånad över att att det blev så stort, säger Henrik Larsson, en av personerna bakom.

Som SVT nyheter i Jönköping avslöjade tidigare i veckan har tre cirka tre meter höga träkors satts upp på Bondberget, utsikten på Egnahem i Huskvarna och ovanför Stadsparksvallen i Jönköping. Korsen har väckt många frågor och spekulationer. Men idag kom alltså svaret.

Bakom initiativet ligger en liten grupp kristna människor som åkt runt och satt upp korsen.

Vision om kors

– Vi är ett gäng som brinner för Jönköping och att staden ska formas av Gud. Vi har därför flera gånger varit uppe på de här bergen och bett. Vid ett av tillfällena i Stadsparken fick vi en vision om ett kors som kunde proklamera Gud över stan, säger Henrik Larsson, när SVT efter ett antal samtal lyckas identifiera honom som en av personerna bakom. Ett av korsen – det på Bondberget – finns dessutom på en Facebooksida som drivs av samma person.

Det är han som tillsammans med en kamrat satte upp samtliga tre kors natten till nationaldagen. Ytterligare någon person fanns med och tittade på.

– Vi var uppe några nätter tidigare och göt fundamenten, säger Henrik Larsson.

Varför gjorde ni det nattetid?

– För att inte bli störda. Givetvis visste vi att det kanske inte var helt lagligt att sätta upp korsen på kommunal mark, men vi satte dem lite vid sidan om för att inte störa för mycket. Jag tänkte att det kanske var att se som nedskräpning, men tyckte att det kanske inte var så farlig nedskräpning i så fall.

Insåg ni att det kunde provocera?

– Ja, jag vet att en del blir provocerade av Jesus, men samtidigt har jag egentligen svårt att förstå att det ska provocera att se ett kors i ett kristet land, säger Henrik Larsson.

Ringde själva kommunen

Strax efter klockan tio ringde Henrik Larsson själv till Thomas Bergholm, som är teknisk direktör på Jönköpings kommun.

– Förövarna har gett sig till känna, så de kommer att få plocka ner de här korsen själva.

Kommunen har gett dem fram till på fredag att ta bort korsen.

Kommer ni ändå att göra en polisanmälan?

– Tar de bort korsen lutar det åt att vi inte kommer att göra en polisanmälan, säger Thomas Bergholm.

Förvånad över uppmärksamheten

Henrik Larsson säger att man inte vill belasta kommunen med kostnaden för att ta ner korsen, och menar att han är förvånad över att saken blev så stor.

– Ja, jag kunde inte ana att det skulle få sådan uppmärksamhet och bli så mycket olika spekulationer.

Men hade ni ingen baktanke just om att söka uppmärksamhet?

– Nej inte på det här sättet, säger Henrik Larsson.

Enligt gruppen var samtliga kors nerplockade vid lunchtid på onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer