Regionrådet Marcus Eskdahl (S) kommenterar de ökade kostnaderna för hyrsjuksköterskor under pandemin. Foto: TT/SVT

Kostnaden för hyrsjuksköterskor fördubblad under pandemin

Publicerad

Kostnaden för hyrsjuksköterskor har fördubblats i Region Jönköping under pandemin jämfört med förra året.

– Det beror mycket på det ökade vårdbehov vi har sett under denna period, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

Under 2019 var kostnaden för hyrsjuksköterskor i region Jönköping 6,7 miljoner kronor. Till och med augusti månad i år har den kostnaden ökat och landat på 12,8 miljoner kronor.

Minska kostnader för hyrpersonal

Pandemin är en stor orsak till den stora ökningen, men regionrådet Marcus Eskdahl menar också att det finns en historia bakåt i tiden då kostnaderna för inhyrd personal ökade. Den trenden bröts dock 2019 och dit vill den politiska ledningen återvända.

Coronaviruset i Jönköping

– Ambitionen politiskt är att bryta trenden med ökade hyrpersonalkostnader, men samtidigt är vi i ett väldigt speciellt läge på grund av pandemin.

70 miljoner kronor

Kostnaderna för inhyrda läkare i Region Jönköping är betydligt högre än för inhyrda sjuksköterskor visar statistik från regionen. Under första halvåret i år har dock kostnaden för hyrläkare minskat med två procent jämfört med samma period 2019 och landade på strax under 70 miljoner kronor.

I klippet ovan berättar regionrådet Marcus Eskdahl  (S) om varför det är viktigt att minska kostnaderna för hyrpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet