Foto: Christine Olsson / TT

Dags för kräftfiskepremiär i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

På fredag drar allmänhetens kräftfiske igång i Vättern och Länsstyrelsen vill uppmärksamma allmänheten på gällande regelverk. – Det gäller att hålla sig nykter och ta reda på vad som gäller, säger fisketillsynsmannen Michael Bergström.

Från och med fredag den 12 augusti fram till den 11 september är det tillåtet för allmänheten att fiska kräftor i Vättern under helgerna. Men det är en hel del regler att hålla koll på och Länsstyrelsen kommer tillsammans med sjöpolisen att utföra ökade kontroller.

– Vi kontrollerar att fisket går rätt till med redskap och utmärkning och sjöpolisen har koll på ordning och nykterhet, säger Michael Bergström, Länsstyrelsens fisketillsynsman.

Stämningsfylld tradition

Maximalt får sex kräftburar per person användas och burarna måste vara försedda med flyktöppningar. Kräftorna måste vara minst 10 centimeter från pannspets till stjärtspets, är de mindre ska de tillbaka i sjön på den plats de fångats. Fisket får bara ske på allmänt vatten från klockan 17.00 på fredagen till 17.00 på söndagen.

Enligt Michael bergström brukar det vara god stämning på Vättern under kräftfiskeperioden, förutsatt att vädret är hyfsat.

– I vissa områden på Vättern brukar det vara jättemycket folk ute, många barnfamiljer. Det är ju lite tradition det här med kräftfiske.

Vet folk om vad det är för regler som gäller?

– Ja, allmänheten brukar sköta sig förhållandevis bra.

Finns det mycket kräftor i sjön?

– Beståndet vet vi ju egentligen inte förrän efteråt. Men de yrkesfiskare som jag har pratat med har varit jättenöjda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.