Ayana Awil och Ahella Ahmeb, som tar studenten från samhällsprogrammet på Drottning Blankas gymnasium i sommar, har inte hittat sommarjobb ännu. Foto: Ulrica Abrahamsson /SVT

Kraftig minskning av sommarjobb: ”Svårt att hitta jobb”

Publicerad

Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt i spåren av pandemin. I december och januari fanns det 425 färre sommarjobb att söka jämfört med för ett år sen.

– Jag tror det är svårt att hitta jobb nu, om man inte vill jobba i vården och inte känner någon på arbetsplatsen, säger Fanny Sjöberg, som fått jobb som boendestöd i psykiatrin.

För ett år sedan fanns 2430 sommarjobb att söka. I år är den siffran 2005 och nästan alla de jobben finns inom vård och omsorg.

Särskilt tydlig är minskningen i de branscher där också varslen varit stora, som inom hotell- och restaurang och turism. Kockar och maskinoperatörer hamnar först på 8:e och 9:e plats.

Annonserar sent

– Restaurang- och turismsektorn kommer säkert att annonsera sent, på grund av osäkerheten med restriktionerna, säger Johanna Buchalle, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköpings län, som tror att detsamma gäller för den privata sektorn.  

Men det finns jobb att söka, allra flest inom vård och omsorg.

– Jag tror inte att någon som vill jobba inom vård och omsorg kommer att gå arbetslös i sommar, säger Golagha Eshanzada, som tar studenten i sommar och som redan jobbat inom äldreomsorgen under hela sin studietid.

Hör honom och andra ungdomar berätta mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.