Foto: arkiv SVT

Osäkert kring feriepraktikplatser i sommar

Publicerad

Flera kommuner i länet anger att det kan bli svårt att få fram feriepraktikplatser till ungdomar i sommar. I Gnosjö har 30 platser inom vård och omsorg annonserats ut, men risken är stor att det inte blir några platser.

– Just nu är det väldigt osäkert, säger Margareta Haglund, administrativ verksamhetschef på Socialförvaltningen i Gnosjö.

Feriearbete för ungdomar blev annorlunda förra sommaren på grund av coronapandemin. Ungdomarna kunde inte tas emot i äldrevården eller barnomsorgen.  Och trots att flera kommuner nu öppnat eller snart kommer att öppna för att söka feriepraktikplats är frågetecknen många.

Hör hur Gnosjö kommun resonerar kring feriepraktik i vård och omsorg i klippet ovan.

– Vi avvaktar lite och ser hur det blir med riktlinjerna kring pandemin, säger Olivia Ingman, som är ansvarig för feriepraktiken i Nässjö kommun.

Inblick i arbetslivet

I Nässjö har man valt att inte annonsera ut platser inom vård och omsorg, men reserverat sig för att det kan ändras.

– Vi tror att fler än någonsin kommer att söka till våra 190 platser, säger Olivia Ingman.

Feriearbete erbjuds till 16- och 17-åriga ungdomar. De ersätter inte ordinarie personal utan det handlar istället om att de ska få en inblick i yrkeslivet. 

– Förra året utökade vi platserna inför våren, vilket gjorde att vi dels hade många fler som fått plats och dessutom fick dra in platserna inom vården, säger Jenny Andersson, chef för arbetsmarknadsenheten i Vaggeryds kommun.

Trots det fick alla ungdomar en sysselsättning, bland annat i fritidsverksamheten ”Sommarkul”. I år har kommunen budgeterat för 42 platser, men inga i omsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.