Kraftig ökning av antalet mässlingfall i Europa

Publicerad

Antalet fall av den extremt smittsamma sjukdomen mässling har ökat explosionsartat under förra året i Europa. Nu uppmanas länsbor som ska resa till exempelvis franska alperna att se över sitt vaccinationsskydd.

– Mässling kan vara en ganska allvarlig sjukdom, säger Malin Bengnér som är smittskyddsläkare inom Region Jönköpings län.

Under 2018 slogs ett dyster rekord då fler än 82 000 personer drabbades av mässling i Europa, vilket är 15 gånger fler än 2016, och 72 personer avled av infektionen.

– Det beror enbart på att det är en bristande vaccinationstäckning, säger Malin Bengnér.

Några länder extra drabbade

Hon säger att det är viktigt för länsborna som ska ut och resa i Europa att säkerställa att de är vaccinerade mot mässling. Värst drabbade under förra året var Frankrike, Italien och Grekland, men fall rapporterades från så gott som alla europeiska länder inklusive 38 fall från Sverige.

Vilka är symptomen för mässling och hur ska man göra om man inte vet om man är vaccinerad? Klicka på klippet så får du veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.