Det var den 13-15 februari som den smittade besökte Vallåsens värdshus och skidanläggning. Smittskyddsläkaren Anders Enocksson jobbar nu med smittspårningen. Foto: SVT

Mässlingsfall i Halland – smittspårning pågår

Publicerad

En dansk turist som besökt ett värdshus och en skidanläggning på Hallandsås har upptäckts ha mässling. Nu pågår arbetet med att hitta personer som kan ha smittats.

Det var den 13-15 februari som den smittade besökte Vallåsens värdshus och skidanläggning och regionen ber nu alla som varit där under de dagarna att vara uppmärksamma på eventuella symptom.

– Vi har fått listor på alla som har bott på värdshuset och gått igenom dem, och det borde ha varit de som varit mest exponerade, och där har vi inte hittat någon. Men vi går ändå ut med den här informationen eftersom vi inte kan nå alla och det kan finnas någon annan som varit i närheten, till exempel i liftkön, säger Anders Enocksson, smittskyddsläkare på Region Halland.

Smittspårning även i Skåne och Danmark

Smittskyddet i Skåne och Danmark deltar i smittspårningen eftersom majoriteten av gästerna på anläggningen kommer därifrån.

Det var när personen kom hem till Danmark efter att ha besökt Vallåsen tillsammans med en kompis och en släkting som det upptäcktes att hen hade mässling men insjuknandet ska ha skett vid besöket i Halland.

Låg risk

Den smittade har framförallt varit utomhus under dagarna, förutom när hen var på värdshuset och när hen hyrde skidor, och Anders Enocksson, smittskyddsläkare på Region Halland, bedömer risken att fler ska ha smittats som låg.

Vad ska man göra om man besökt skidanläggningen?

Visa

Om du har besökt värdshuset eller skidanläggningen under de aktuella dagarna ska du vara uppmärksam på vissa symtom, enligt smittskyddsläkare Anders Enocksson.

Det är viktigt att du som tror dig vara smittad ringer man in till sjukvården, och att du inte åker till exempelvis akuten eftersom du då riskerar att smitta andra.

Vilka symtom kan vara tecken på mässling?

– Det handlar om influensaliknande symtom, att du känner dig sjuk, har torrhosta, är irriterad i ögonen och man kan få fläckar i munnen men de ser man sällan. Det är viktigt att tänka på att man är smittsam även några dagar innan utslagen kommer, säger han.

Hur farligt är det med mässling?

– 98 procent är vaccinerade i Halland och så ser det ut generellt i landet, så risken för smittspridning är låg. Det gick mycket epidemier förr, de flesta blir sjuka under en period och sedan går det över men känsliga individer kan bli extra sjuka och dem vill vi skydda, säger Anders Enocksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer