Foto: SVT / Sahlgrenska

Framgångsrik kamp mot mässlingen

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenskas arbete med att stoppa förra vinterns mässlingutbrott var framgångsrikt. Det visar sjukhusets egen utvärdering av händelsen.

I dagarna är det ett år sedan Göteborg drabbades av ett mässlingsutbrott. På juldagen i fjol gick Sahlgrenska universitetssjukhuset upp i stabsläge för att hantera det som hotade att bli en kris.

Nu har sjukhuset utrett hur de klarade av att minimera och stoppa smittan.

– Vi reagerade snabbt och kunde anpassa våra verksamheter till den nya situationen, vilket är bra eftersom det sannolikt kommer att ske liknande utbrott framöver. Och medarbetarna gjorde en jätteinsats, säger Anders Hyltander, områdeschef och ordförande i den sjukhusgemensamma planeringsgruppen för risk, kris och katastrofmedicinsk beredskap i ett

Anders Hyltander, områdeschef Sahlgrenska. Foto: Sahlgrenska

pressmedelande.

Bra med grindvakter

En framgångsfaktor var grindvakterna utanför akutmottagningarna som hindrade smittade personer från att gå in.

Det visade sig tydligt att grindvakter kan fylla en mycket viktig funktion vid framtida utbrott av smittsamma sjukdomar.

Kommer analys

Utbrottet har även lett till ny kunskap om bland annat smittsamhet, immunitet och genombrottsinfektioner.

En vetenskaplig analys i samarbete mellan Smittskyddsenheten, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet kommer att publiceras inom kort.

– Det här arbetet kan leda till en förbättrad diagnostik vid nya mässlingsutbrott och en bättre immunitetsundersökning. Därmed förbättras vår förmåga att förebygga och hantera framtida utbrott, säger Lars-Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.