Pojke misstänkt mässlingssmittad

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett misstänkt mässlingsfall har upptäckts i Göteborg. Men smittskyddsläkare Leif Dotevall ser ingen anledning till ökad oro.

En jourmottagning i centrala Göteborg fick på söndagen evakueras efter misstanke om mässling, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta.

– Det var en liten gosse som visade tecken på att han var smittad, säger Hans Strömberg, medicinskt ansvarig läkare på mottagningen till tidningen.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Samtliga personer som tros ha kommit i kontakt med smittan är identifierade, enligt Hans Strömberg.

Ren rutin

Det kan låta dramatiskt att evakuera en mottagning, men enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, är det ren rutin och något som inträffat varje dag den senaste tiden.

– Misstänkta fall har blivit vardag för oss de senaste veckorna. Man ser om det finns rimliga symptom, gör provtagning och undersöker.

Imorgon kväll kommer provsvaren för just dagens misstänkta patient att vara klara. Han ser ingen anledning till ökad oro.

– Det sker mässlingsutbrott då och då, i Sverige och runt om i Europa. Det här kommer vi vara med om en bra tid.

Väntar 36 dagar

Mässlingsutbrottet i Göteborg omfattar hittills 28 konstaterade fall och är därmed — med svenska mått mätt — relativt stort. Imorgon, måndag har det gått 18 dagar sedan senaste fallet. När den inkubationstiden dubblats kommer man kunna blåsa faran över för denna gång.

– Många har vaccinerats nu och vi har ingen smittspridning – så vitt vi vet, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet