På Nötkärnans vårdcental i Bergsjön kom den svårt sjuka mannen in och sökte vård i början på december. Han skickades sedan till Östra sjukhuset. Foto: TT / Wingårdhs genom Jakob Schubert och André Pihl

Så startade mässlingen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan var de som först tog emot mannen som hade fått den smittsamma sjukdomen mässling. Vårdcentralen har nu fått sätta en vakt utanför lokalerna.

Det var den 8 december som en man klev in på Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan.

Christer Andersson, verksamhetschef vid Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan.

– Han var väldigt, väldigt sjuk, säger verksamhetschef Christer Andersson.

På vårdcentralen fanns inga misstankar om den smittsamma sjukdomen mässlingen. Mannen hade hög feber men ännu inga utslag och skickades vidare till Östra sjukhuset.

Gjordes prover

På Östra sjukhuset gjordes prover som visade att mannen hade fått den, i Sverige, ovanliga sjukdomen mässling som nu har spridits vidare till minst 11 andra personer, bland annat sjukhuspersonal.

– Jag har arbetat länge och aldrig stött på mässling förut, säger Christer Andersson.

Den sjuke mannen har bott på flera ställen och en smittspårning har fått göras. Han kommer från Sydeuropa och skall ha varit här på besök. Det har florerat rykten om att mannen skulle varit här för att tigga, något som Christer Andersson menar att det inte finns några som helst belägg för eller tecken på.

Vakt utanför

På vårdcentralen Nötkärnan har man nu fått ställa en vakt utanför entrén som stoppar personer med mässlingssymptom.

– Vi har nu fått in tre fall av mässling till vårdcentralen, säger Christer Andersson.

Patienterna får inte komma in i lokalerna utan skickas omedelbart iväg till infektionskliniken på Östra sjukhuset. Eftersom de flesta är vaccinerade mot mässlingen tror Christer Andersson att sjukdomen snart kommer dö ut igen.

– Bergsjön har en väldigt god vaccinationstäckning som väl är, säger han.

Misstänkt mässling kan upptäckas hos icke-immuna personer som söker med feber, ögonirritation, torrhosta och utslag i munslemhinnan.

Efter någon dag kommer ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och extremiteter.

Mässlingvirus är luftburet och mycket smittsamt.

Personer med misstänkt mässling ska inte sitta i väntrum, och vårdhygieniska riktlinjer ska följas.

Patienter som själva misstänker att de kan vara sjuka i mässling ska kontakta 1177 Vårdguiden innan de söker vård.

Källa: Smittskydd Västra Götaland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet