Söndagens misstänkta mässlingfall är nu avskrivet, men det finns fortfarande risk för att sjukdomen sprids, uppger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Foto: TT/VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

Smittskyddsläkaren om mässlingen: Kan inte ge några garantier

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen framkom det uppgifter om att en liten pojke kunde ha drabbats av mässlingen som har spridit sig i Västsverige den senaste tiden. Misstanken om mässlingen kunde dock snabbt avskrivas – men enligt smittskyddsläkaren finns det fortfarande risk för att sjukdomen sprids.

På söndagen framkom det uppgifter att ännu ett fall av mässlingen kunde ha upptäckts i Göteborg. Det ledde till att en jourmottagning i centrala Göteborg på söndagen fick evakueras efter mässlingmisstanken.

– Det var en liten gosse som visade tecken på att han var smittad, sa Hans Strömberg, medicinskt ansvarig läkare på mottagningen till tidningen Göteborgs-Posten, som var först med att uppmärksamma händelsen.

Men på måndagsförmiddagen uppger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, att fallet är avskrivet.

– Det var inte mässlingen, så det är avskrivet, säger Thomas Wahlberg.

28 fall i mässlingutbrottet har konstaterats i Västra Götalandsregionen under december och januari månad. Det senaste misstänkta fallet var den 14 januari.

”Kan inte säga att vi är säkra”

Sedan dess har 40 000 personer erbjudits gratis vaccin mot mässling, vilket SVT Nyheter Väst tidigare har rapporterat om.

Åtgärden var ett resultat av det rådande mässlingsutbrottet i Västsverige och var enligt regionen förebyggande och långsiktig.

– Det här är inte svart eller vitt, men för varje dag som går blir risken för mässlingen mindre. Man kan aldrig ge några garantier på att det här mässlingutbrottet är över. Vi bedömer risken som väldigt låg, men vi kan inte säga att vi är helt säkra.

Thomas Wahlberg berättar att det är viktigt att vara medveten om att det förekommer mycket mässling i Europa och andra länder, och betonar vikten av att ha vaccinerats sig.

– Vi hoppas och tror att det här mässlingutbrottet har mynnat ut, men det kan fortfarande vara nya fall, då är det viktigt att identifiera tidigt vad det är för något, säger Thomas Wahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.