Arkivbild på person som smittats av mässling. Foto: Wikimedia commons/ CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald

Smittskyddet: Vet inte om kulmen är nådd

Publicerad

Ytterligare ett fall av mässling, det 28:e, har konstaterats i det pågående utbrottet i Västsverige. Det uppger Smittskydd Västra Götaland i sin kontinuerliga rapportering.

– Den här personen fanns inte vid någon sjukvårdsinrättning, utan har hittats genom smittspårning och personen vände sig själv direkt till sjukvården, säger Leif Dotevall.

TT: Det här är en person ni spårat upp?

Mässlingsutbrott i Göteborg

– Ja, vi kontaktar alla personer som en smittad person har träffat. Här har smittspårningen fungerat.

Inte blåsa faran över

Och än vill Smittskyddet inte blåsa faran över.

– Motsvarande utbrott i Europa brukar vara i ett par månader. Det kommer nog fler fall, men jag tror att utbrottet är på väg att klinga av, säger Leif Dotevall.

Han tror det inte minst för att man har trappat upp åtgärderna i tre steg. Först vaccinerades sjukvårdspersonal, sedan sänktes åldrarna för vaccination från 18 till 12 månader. Och så sent om i går beslutade regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen, i ett tredje steg, att erbjuda kostnadsfri vaccination mot mässling till utvalda ovaccinerade grupper i regionen.

Fortsatt beredskap

– Vi vet att utbrottet kommer att klinga av. Hur snart kan vi inte säga och därför måste vi ha en fortsatt beredskap för fler fall, säger Leif Dotevall.

Det första fallet av mässling bekräftades i Göteborg den 10 december förra året. Under det drygt fem veckor som utbrottet pågått har sammanlagt 28 personer insjuknat i mässling. De flesta fall är koncentrerade till Göteborgsområdet och samtliga fall kan knytas till den ursprungliga smittkällan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet