I klippet hör du poliskommissarie Klas Ottosson berätta om ökningen av fällande domar för hets mot folkgrupp. Foto: Johannes Tolf/SVT och Johan Nilsson/TT

Kraftig ökning av fällande domar för hets mot folkgrupp

Publicerad

Antalet fällande domare för hets mot folkgrupp har ökat kraftigt de senaste åren i polisregion Öst. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT Nyheter sammanställt.

Under åren 2018 och 2019 avkunnades 24 respektive 25 fällande domar med brottsrubriceringen hets mot folkgrupp inom polisregionen. Det kan jämföras med 2015 till och med 2017 då det årligen kom två till fem fällande domar. Siffrorna gäller för område Öst som består av Södermanland, Östergötland och Jönköpings län.

– Jag tror att det finns en ökad medvetenhet att anmäla, säger Klas Ottosson som är poliskommissarie i Jönköping och han berättar att det varit en kraftig ökning av antalet brottsanmälningar för hets mot folkgrupp.

Mycket skadegörelse

Enligt Klas Ottosson är skadegörelse det vanligaste där exempelvis ett hakkors har klottrats eller ristats in. Men även på Internet sker brottsligheten.

– Skadegörelsen är svårare att utreda. Brottsligheten på nätet är lättare med bevis, säger han.

Hets mot folkgrupp handlar om att sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

I klippet hör du Klas Ottosson berätta mer om ökningen av fällande domar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.