Det har varit en kraftig ökning av smittspridningen av RS-viruset. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kraftig ökning av RS-viruset – nu införs nya rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs nya rekommendationer för att minska smittspridningen av RS-viruset i Jönköpings län. Orsaken är att smittspridningen har ökat kraftigt och många barn har behövt vårdas på sjukhus på grund av andningssvårigheter.

Den senaste tiden har sjukvården i länet tagit emot flera små barn som är smittade av RS-viruset. För att minska smittspridningen går barnkliniken, barnhälsovården och smittskyddsenheten nu ut med gemensamma rekommendationer.

– Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon. För att minska risken att få in smittan i familjen rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande från Region Jönköpings län.

Hon betonar att detta är en tillfällig åtgärd under några veckor för att minska smittspridningen.

Luftvägsvirus

RS-viruset är ett vanligt luftvägsvirus som smittar barn före två års ålder. Det smittar via saliv, slem och små droppar vid bland annat hosta och nysningar. Spädbarn kan bli allvarligt sjuka av viruset med andningssvårigheter som kan kräva sjukhusvård.

– Vi prioriterar de mest sjuka, men tar hand om alla som kommer. Just nu behöver man vara beredd på att väntetiderna är lite längre än vanligt hos oss, säger Maria Ekelund som verksamhetschef för barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov.

Äldre barn och vuxna får oftast vanliga förkylningssymtom av RS-virus, men äldre, sköra personer kan bli allvarligt sjuka av RS-virus ungefär på samma sätt som vid influensa.

I klippet nedan förklarar Maria Ekelund när du som förälder ska söka hjälp för ditt barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger barnläkare Maria Ekelund råd om när du som förälder ska söka hjälp. Foto: SVT

Nya rekommendationer kring RS-viruset

• Stanna hemma från förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om du är sjuk.

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

• Undvik nära kontakt med spädbarn om du har minsta förkylningssymtom.

• Familjer med spädbarn rekommenderas om möjligt låta äldre syskon stanna hemma från förskolan. Denna rekommendation gäller till och med efter jullovet.

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.