Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör barnläkaren Anna Bärtås om de ovanliga fallen i Växjö. Foto: Olof Peterson/SVT

Flera fall av RS-virus på sommaren: ”En ovanlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Små barn och sköra äldre kan drabbas hårt av RS-viruset som normalt sprider sig på vintern. I Kronoberg och flera andra län har sjukvården nu upplevt fall även på sommaren – något som följs av Folkhälsomyndigheten.

I hela Sverige rapporterades 195 laboratorieverifierade fall av RS-virus under vinterhalvåret, vilket är det lägsta antalet sedan övervakningen påbörjades för 20 år sedan. Troligen beror det på att många följt rekommendationerna kopplade till coronaviruset.

Men under sommaren har Folkhälsomyndigheten fått indikationer på spridning av RS-virus utanför ordinarie säsong, till exempel i Växjö.

– Det är en ovanlig situation, säger Anna Bärtås, barnläkare och verksamhetschef på barnkliniken i Växjö, som efter ett vinterhalvår helt utan RS-sjuka barn har haft ”ett fåtal” som fått läggas in för allvarliga symptom under sommarmånaderna.

En liknande situation rapporteras från Jönköping.

I Kalmar har man sett fler positiva labbsvar med RS-virus under sommaren än de tre åren tidigare tillsammans. Men det kan bero på att fler har testats – sjukvården har inte noterat fler RS-sjuka barn än vanligt.

FHM: Följer läget

– Vi har sett rapporter från andra länder, som delar av Australien och USA, som haft RSV-epidemier på sommaren när man har öppnat upp efter corona, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Normalt samlar myndigheten in data över RS-fall från vecka 40 på hösten till vecka 20 på våren. Men läget gör att de samlat in viss data över sommaren och kommer sannolikt starta den ordinarie övervakningen ungefär en månad tidigare i år.

– Det finns två, tre årskullar som inte haft RS-virus ännu. Det kan bli en större epidemi än vi haft på några år, säger hon.

För de flesta är RS-virus inte farligare än en vanlig förkylning, men för mycket små barn och en del sköra äldre kan symptomen bli mer allvarliga.

– Min oro när vi öppnar upp samhället igen är att småbebisar blir allvarligt sjuka av RS-virus, säger barnläkaren Anna Bärtås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer