Enligt barnläkaren Maria Ekelund har de fått in flera fall av RS-virus, trots att det är ovanligt att viruset sprider sig på sommaren. Foto: Pontus Lundahl TT/ Fredrik Weibull/SVT

RS-viruset sprider sig i länet – trots att det inte är säsong

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har föräldrar sökt sjukhusvård efter att deras barn smittats av RS-virus. Något som är ovanligt eftersom viruset normalt endast sprids under vinterhalvåret.

RS-virus är ett förkylningsvirus som kan drabba alla men för barn under två år kan det få allvarliga konsekvenser eftersom det är svårt att andas genom näsan när man är sjuk.

– De allra flesta får förkylningssymtom. Är man liten bebis så är man beroende av att kunna andas genom näsan, så snuva kan låta banalt men det kan vara jättejobbigt om man är spädbarn, säger barnläkaren Maria Ekelund.

Ovanligt att viruset sprids på sommaren

Normalt sprider sig viruset på vinterhalvåret men under de senaste veckorna har sjukvården i länet fått in flera fall.

– Vi har fått in fem fall med RS-virus och det låter kanske inte som mycket. Men finns det fem fall som är så allvarliga att de behöver söka sjukhusvård så finns det säkert flera fall med lindrig symtom ute i samhället som vi inte känner till, säger hon.

Varför ökar antalet fall nu?

– Det kan vi inte riktigt veta. Men antagligen så träffas man lite mer nu än vad man gjort under coronapandemin, så jag tror att det är den ökade sociala kontakten, säger Maria Ekelund.

I klippet berättar hon hur föräldrar ska tänka om deras barn drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.