Rådjur som äter upp nyplanterade tallar blir ett allt större problem för skogsägare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kraftig ökning av skogsskador gjorda av rådjur

Uppdaterad
Publicerad

Betande rådjur är ett stort problem för skogsägare, främst i Götaland och Svealand. På tre år har andelen skadad skog mer än fördubblats.

Uppemot 18 procent av de tallplantor som kontrollerats av Skogsstyrelsen de senaste tre åren visade sig ha skador av betande rådjur. Det är en rejäl ökning från tidigare år då andelen toppbetade plantor har legat på mellan sex och åtta procent.

– Skadorna i Götaland och Svealand kommer i huvudsak från rådjur och de analyser vi har gjort visar att den främsta orsaken är en ökande rådjursstam. Den förstärks också av att antalet trafikolyckor med rådjur ökat i området under perioden, säger Lennart Svensson, inventeringsledare på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Ökad avskjutning

Betesskadorna kan innebära en produktions- och kvalitetsförlust förs skogsägarna. Föryngringen begränsas och vid upprepade skador kan plantorna dö.

I norra och södra Norrland är det däremot ingen ökning av skador. Enligt Skogsstyrelsens inventering ligger andelen betesskadade plantor där stabilt runt fyra respektive åtta procent.

– Skogsägare i Svealand och Götaland måst bli medvetna om en ökad risk för betesskador och behöver se över föryngringen regelbundet. Hittar man skador bör avskjutningen öka. Eventuellt kan man också överväga att behandla plantorna med viltskyddsmedel, säge Jonas Bergkvist, skogsskötselspecialist, Skogsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.