Foto: Fredrik Weibull

Kraftig ökning av stålpriserna påverkar lokala grossister

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en kraftig prisökning på järn och stål under det senaste året, något som grossister i länet märkt av.

– Ja, det stämmer. Priserna har stigit kraftigt sedan halvårsskiftet 2016, säger Lasse Nilsson som är vd på Abrahamssons Järn i Jönköping.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån har det skett en prisökning av byggmaterial det senaste året. Mellan december 2016 och december 2017 ökade bland annat trävaror, betongvaror, VVS-material.

Främst armeringsstål

Men den största ökningen var på stål och järn och framför allt armeringsstål som ökade med 11,4.

– Det beror ju delvis på en ökad efterfrågan i både bygg- och verkstadsindustrin. Samtidigt är det på en nivå att stålverken knappt tjänar några pengar, den ökade efterfrågan har möjliggjort för stålverken att höja sina priser, säger han.

Tecken på dåliga tider

Lasse Nilsson har jobbat inom branschen i flera år och sett hur priserna på järn och stål ökat och minskat beroende på om det varit en högkonjunktur eller lågkonjunktur i landet.

Med tanke på den senaste prisökningen är han övertygad om att sämre tider är på väg.

– Vi kommer säkert komma in i en lågkonjunktur, jag kan inte säga när. Men efter en sådan här kraftig uppgång så lugnar det sällan ner sig eller planar ut, utan då får vi uppleva ett brantare fall helt enkelt, säger Lasse Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.