Foto: TT

Kraftig prisökning på bostadsrätter i Nässjö

Publicerad

Priserna på bostadsrätter stiger. Mest stiger de i Nässjö kommun, där ökningen de senaste tre månaderna är över 18 procent, att jämföra med snittet i länet på 3,9 procent.

– Allt har inte ökat med 20 procent, utan detta beror på att många mindre lägenheter har sålts. De påverkar kvadratmeterpriset mycket, säger Anders Torstensson, som är fastighetsmäklare i Nässjö.

Den uppåtgående prisutvecklingen gäller för hela landet. I hela riket är uppgången 1,6 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men det senaste året har priserna på bostadsrätter sjunkit. I Jönköping handlar det om nästan sju procent de senaste tolv månaderna.

Fler spekulanter på visningarna

– Utbudet av bostäder till salu håller i sig, men matchas nu också av en ökad köpvilja. Allt fler spekulanter besöker visningarna och köparna har vant sig vid en något lägre prisnivå samtidigt som de kan tillåta sig att vara mer kräsna inför ett eventuellt bostadsköp, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi har haft en kraftig ökning i Nässjö, men då ska man komma ihåg att vi gått från en väldigt låg nivå, säger Anders Torstensson. Jämför man med Värnamo, som visserligen är en något större stad, så är det 30-40 procent dyrare där.

Foto: pressbild Fastighetsbyrån

Även villapriserna ökar

Trots att kommunikationsmöjligheter till högskolan i Jönköping finns, upplever Anders Torstensson inte att det är studenter som är den stora köpgruppen.

– Nej, jag upplever att det är unga vuxna, som utbildat sig och jobbat några år. En duktig hantverkare kan ju tjäna 30 000-40 000 kronor och då kan de vara med i budgivningarna.

Även villapriserna vänder nu uppåt. De senaste tre månaderna har de ökat med 0,8 procent i riket och i länet. Den största ökningen över året har skett i Nässjö, där priserna på villor ökat med sju procent.

Stort utbud

– Om man går i köptankar är det ett bra läge nu. Det finns mycket till salu och därmed mycket att välja på och priserna får betecknas som stabila, säger Carolina Stegman, vd på branschorganisationen Fastighetsmäklarförbundet. Den stora utmaningen blir att få säljare och köpare att mötas, komma överens om en prisnivå som bägge parter kan acceptera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.