I klippet ovan berättar klubbdirektören i HV71, Agne Bengtsson, vad en nedflyttning till allsvenskan skulle betyda ekonomiskt. Foto: SVT

Allsvenskan skulle innebära kraftigt ekonomiskt tapp för HV71

Uppdaterad
Publicerad

HV71 har kniven mot strupen inte bara sportsligt utan även ekonomiskt om de petas ner till allsvenskan. Bland annat handlar det om att klubben förlorar mångmiljonbelopp i tv-rättigheter.

Imorgon tisdag spelar HV71 den första kvalmatchen mot Brynäs i kampen om att få stanna kvar i SHL. Föreningen har haft en mardrömslik säsong och riskerar nu att för första gången sedan mitten av 1980-talet spela i näst högsta serien.

De ekonomiska förutsättningarna för spel i allsvenskan jämfört med SHL är stora.

Turbulensen i HV71

– Det blir tuffa åtgärder som väntar i ett sådant läge, säger Agne Bengtsson som är klubbdirektör i HV71.

Svårare att fylla arenan

Agne Bengtsson säger att spel i allsvenskan skulle innebära att klubben tappar mångmiljonbelopp i minskade tv-avtalsintäkter och svårare att fylla hemmaarenan med publik. Det skulle medföra krav på besparingar, men exakt vilka kan han inte i dagsläget säga.

Klubben vill fortsätta med satsningen på barn- och ungdomsidrotten och elitsatsningen på damlaget oavsett i vilken serie herrlaget spelar i.

Hur det kommer att gå nu när HV71 tvingas till ett negativt kval återstår att se, men klubbdirektören säger att laget är redo att ta tjuren vid hornen.

– Vi är så väl förberedda som man kan vara, säger han.

I klippet ovan hör du Agne Bengtsson berätta mer om vad en nedflyttning till den näst högsta serien skulle innebära för HV71.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen i HV71

Mer i ämnet