Foto: SVT/TT

Kritik efter ”anmärkningsvärt låg” kompetens på SiS-hem

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bedömer att personalens kompetens på SiS ungdomshem Stigby är ”anmärkningsvärt låg” och inte ger förutsättningar för en säker vård. Bara 19 av totalt 91 anställda uppfyller Socialstyrelsens rekommendation på minst två års eftergymnasial utbildning.

– Det har varit smärtsamt, men vi inte sett någon annan möjlighet, säger Jan-Eric Josefsson, verksamhetsdirektör SiS södra.

Jan-Eric Josefsson förklarar att de senaste årens flyktingsituation har påverkat Statens institutionsstyrelses (SiS) möjligheter att anställa behandlingsassistenter med rätt kompetens. Det har varit särskilt svårt i vissa regioner.

– Privata aktörer, stiftelser och kommuner har bjudit över varandra både lönemässigt och villkorsmässigt. Det har varit en karusell utan dess like, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Hälften saknar erfarenhet

Hälften av den fasta personalen på Stigby utanför Jönköping saknar helt eftergymnasial utbildning. Av den totala arbetsstyrkan hade bara hälften erfarenhet från liknande arbete. Inspektionen för vård och omsorg påpekar att SiS tar emot ungdomar med ett omfattande vårdbehov på Stigby. Jan-Eric Josefsson kan inte svara på om det under rådande förhållanden är möjligt att uppfylla IVO:s krav.

– Jag vill först ta del av beslutet innan jag kan ge någon kommentar, säger Jan-Eric Josefsson till Nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: Stigby anmäls för drogtester

Läget bättre i dag

Siren har tagit del av generaldirektörens beslut att förlänga undantaget från utbildningskraven. Det första beslutet togs för ett år sedan. SiS hade då mycket svårt att rekrytera personal, bland annat med hänvisning till ”den växande HVB-marknaden”. Under åtta månader hade bara var tredje nyanställd behandlingsassistent på SiS rätt kompetens, enligt beslutet.

Jan-Eric Josefsson anser att läget ser bättre ut i dag.

– Vi ser nu tendenser att verksamheter som har konkurrerat med oss gällande personal tvingas reducera eller avveckla sina verksamheter. På sikt borde det bli enklare att hitta personer med erforderlig kompetens, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.