Foto: SVT/TT

Stigby anmäls för drogtester

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomshemmet Stigby på Visingsö har rutinmässigt drogtestat de boende utan misstanke om drogpåverkan. Nu anmäls de till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det är ett allvarligt missförhållande, säger Magdalena Gustafsson som är verksamhetsjurist för Statens institutionsstyrelse som driver Stigby.

Det är Statens institutionsstyrelse, SiS, som gjort lex Sarah-anmälan av sin egen verksamhet. Enligt anmälan har det visat sig att ungdomar som bor på ungdomshemmet Stigby mer eller mindre rutinmässigt måste lämna urinprov för att avslöja om de är drogpåverkade.

Men enligt Magdalena Gustafsson ska det finnas en konstaterad misstanke om drogpåverkan innan ett urinprov tas.

– Om vi konstatera ett allvarligt missförhållande så måste vi anmäla det, säger hon som kommentar till frågan varför de gjort en anmälan.

Pojkar med drogproblem

Enligt anmälan ska drogtesterna ha inneburit ett hot mot ungdomarnas psykiska hälsa.

SiS ungdomshem Stigby är ett särskilt ungdomshem för icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk.

I den utredning som SiS gjort av drogtesterna, innan anmälan gjordes, uppges att det funnit ett förhållningssätt på institutionen att drogtester ska tas för att försäkra sig om att ungdomarna är drogfria.

– Man måste ha en misstanke i stunden. De får inte ta proverna för att säkerställa att någon inte är påverkad. Det är en svår gränsdragning. Intentionen är ju god.

Åtgärder

Ingen av ungdomarna har uppgett att de farit illa av de rutinmässiga drogtesterna.

Bland åtgärderna som SiS nu presenterar ingår bland annat samtal med personalen och att en lokal policy för urinprov tas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.