Det är brist på skolpsykologer i Jönköping. Foto: TT

Kritik för brist på skolpsykolog

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun får ett föreläggande från Skolinspektionen. Orsaken är att det saknas tillgång till psykolog för elever i gymnasiesärskolan.

Under hösten har Skolinspektionen besökt skolor i Jönköpings kommun för tillsyn. En av de skolor som nu får viss kritik är gymnasiesärskolan vid Bäckadalsgymnasiet. Skolinspektionen ger skolan ett föreläggande inom det område som gäller förutsättningar för lärande och trygghet. De elevenkäter som Skolinspektionen har gjort visar att eleverna över lag upplever sig trygga på skolan, men det är ändå inte tillräckligt bra anser Skolinspektionen. anledningen är att det saknas tillgång till psykolog i elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande arbete.

Idag anlitas psykologkompetens enbart på beställning av rektor i utredningssyfte. En psykolog finns alltså inte till hands för att förebygga ohälsa hos eleverna och enligt skollagen ska det finnas, menar Skolinspektionen. Nu föreläggs Jönköpings kommun att senast den 13 januari vidta åtgärder.

SVT Nyheter Jönköping har sökt representanter i skolledningen vid skolan för en kommentar utan att lyckas nå någon. Vi har tidigare berättat att det råder stor brist på skolpsykologer i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.