Stress på akuten: ”Orolig att patienter drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

Det är så pressat för personalen på akutmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping att både anställda och patienter påverkas. Det säger sjuksköterskan Jennie Barona.

Jennie Barona är förtroendevald på Vårdförbundet och jobbar som sjuksköterska på akutmottagningen på Länssjukhuset Ryhov sedan 18 år tillbaka. Hon är frustrerad över att verksamheten fortfarande är hårt pressad, trots att de fört fram informationen till chefer och politiker sedan 2015.

– Vi har tyngre pass, fler patienter och ingen återhämtning, säger hon.

Ont i magen på väg till jobbet

Kritiken handlar om att antalet patienter ökat utan att personalstyrkan hängt med. Vissa dagar har personalen ont i magen på väg till jobbet och även patienterna känner en minskad trygghet när personalen upplevs som splittrad och stressad. Dessutom är det svårt att behålla personal.

– Under det senaste året har vi tagit fram en handlingsplan där vi förtydligar vad som är bristfälligt. Den respons vi har fått hittills är att detta ska ske inom befintliga budgetramar, men vi behöver mer tillskott för att kunna lösa detta.

Regionrådet om kritiken

Bland annat har hyrsjuksköterskor tagits in i verksamheten, vilket uppskattats som en tillfällig lösning. Men det kostar och då är det bättre att anställa personal som kan stanna kvar länge, säger Jennie Barona.

Nu har situationen lyfts upp på politisk nivå och kommer att behandlas i regionpolitiken.

– Det är naturligtvis inte bra att personalen upplever stress och dålig arbetsmiljö. Jag har själv besökt akuten på Ryhov och träffat anställda som berättat om sin situation och hur ansträngt det är, säger regionråd Rachel De Basso (S).

Vad tänker du göra nu?

– Vi arbetar aktivt för att lösa situationen. Kortsiktigt har verksamheten tagit in hyrsjuksköterskor för att frigöra resurser så att anställda sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor för att kunna fylla de vakanta platserna som finns. Långsiktigt ska de här utbildningsanställningarna hjälpa till att öka grundbemanningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.