Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kritik från IVO mot vården på Höglandssjukhuset i Eksjö Foto: Johan W Avby/Region Jönköpings län

Kritik från IVO mot vården på Höglandssjukhuset i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera brister i patientsäkerheten på Höglandssjukhuset i Eksjö som gör att patienter riskerar att drabbas av vårdskador. Det konstaterar IVO efter en inspektion på flera av sjukhusets avdelningar under hösten.

Det var i september som IVO gjorde en inspektion av vården på akutmottagningen och kirurg- och medicinavdelningen på Höglandssjukhuset i Eksjö, som en del av den större tillsyn som gjorts av sjukhus över hela landet.

IVO har granskat hur sjukhuset klarar patientsäkerheten vad gäller tillgång på vårdplatser och bemanning.

Hör Marie Åberg, avdelningschefen på IVO, berätta om inspektionen i klippet ovan.

Vårdas i korridorer

Bland annat handlar det om platsbrist och långa väntetider, ofta på grund av brist på sjuksköterskor. Det är också vanligt att patienter placeras i korridorer på aktutmottagningen. I många fall skickas även inlagda till en annan avdelning än de egentligen ska till på grund av platsbristen. I rapporten konstateras att det kan innebära att det saknas rätt kompetens för patienten.

– Vi ser allvarligt på kritiken. Vi är medvetna om de här problemen och vi har redan ett arbete igång för att öka bemanningen på Höglandssjukhuset, så att vi kan hålla vårdavdelningar öppna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig till SVT.

Sjukhuset ska svara

Många av problemen som IVO nu lyfter fram bekräftas i de intervjuer som gjorts med personal och ledning, där man hänvisar till just personalbrist.

IVO:s bedömning är att ”regionen inte planerar, leder och kontrollerar verksamheten så att kravet på god vård i hälso- och sjukvårdslagen upprätthålls”.

– Vi ska nu titta på beslutet och jobba igenom ett svar, säger Mats Bojestig.

Regionen ska redovisa sin inställning till bristerna till IVO senast 8 februari.

I klippet ovan hör du hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Bojestig svara på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.