Det är inte okej att sjunga psalmer på lektionstid enligt skolinspektionen Foto: Scanpix

Kritik mot psalmsång på lektionstid

Publicerad

Malmbäcks skola utanför Nässjö får kritik av skolinspektionen. Bland annat så jämförs skapelseberättelsen med evolutionsläran, och så sjungs det psalmer på lektionstid.

Det är tidningen Dagen som skriver om skolinspektionens rapport från Malmbäcks skola. Rapporten bygger på ett besök på skolan i höstas, där inspektionen fick veta att skolan infört en kurs som de kallar ”livets början” som en del av naturvetenskapen. I kursen ska eleverna enligt rapporten jämföra bibelns skapelseberättelse med den vetenskapliga förklaringen.

Enligt en elevintervju så fokuserar religionsundervisningen dessutom bara på kristendomen fram till årskurs sex, och så sjunger man psalmer under lektionerna.

Köper inte förklaringen

Skolan har förklarat sig med att många av eleverna tillhör frikyrkan och därför har många frågor om just kristendomen och skapelseberättelsen, men den förklaringen köper inte skolinspektionen.

Skolans rektor Torbjörn Stubbe har nyligen tillträtt sin tjänst, och säger till tidningen Dagen att han inte hunnit sätta sig in helt i det som skolinspektionen skriver.

-Jag tolkar det som att Skolinspektionen menar att vi tydligare ska skilja på undervisningen om evolutionsteori och om vad Bibeln säger och inte vikta dem mot varandra. Men det kan vara svårt eftersom många av eleverna går i söndagsskola och sedan kommer de till vår skola och ställer frågor med hänvisning till att ”på söndagsskolan sa de att… ” och så vidare. Och tanken är ju att vi ska utgå ifrån elevernas frågor och här präglar frikyrkan samhället och därför också frågorna.

Så Skolverket har dålig kulturförståelse för en frikyrklig miljö?

-Nej, de bevisar bara att de gör sitt jobb. De ska inte ta hänsyn till den lokala kontexten. Och som rektor har jag till uppgift att försvara undervisningen om alla religioner.

Men är det sant att ni inte talar om några andra religioner än kristendomen innan årskurs sex?

-Vi har till uppgift att undervisa i alla typer av religioner. Och även om inte Skolverket säger hur många timmar som ska ägnas åt varje religion så finns det ett krav på balans. Att eleverna upplever det som att vi i första hand undervisar i kristen tro kan bero på att många av elevernas frågor kretsar just kring detta.

Så det stämmer inte?

-Om eleverna har uppfattat det så har vi en skyldighet att lägga upp undervisningen på ett annat sätt.

I Skolinspektionens rapport kan man tolka det som att ni sjunger psalmer under naturkunskapslektionerna, stämmer det?

-Så är det ju inte, men jag måste borra lite mer i det. Jag kan tänka mig att när lärarna ska ge exempel på den svenska kyrkans tradition har de sjungit en psalm. Och det är ju inte fel. Men jag vet inte riktigt vad skolverket syftar på i den här frågan. Vi har ju ingen obligatorisk psalmsång på morgonen, eller något liknande under lektionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer