Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vänsterpartiets Anna-Karin Ramnemos kritik om besparingarna inom länstrafiken – regionrådet Tommie Ekered (M) förklarar varför de är nödvändiga. Foto: SVT

Vänsterkritik mot besparingarna i busstrafiken i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

På grund av höjda bränslepriser behöver Länstrafiken i Jönköping spara 40 miljoner kronor, vilket kommer innebära neddragningar i busstrafiken i länet.

– Inte bra, vi tycker att det ska satsas i stället, säger Anna-Karin Ramnemo (V), ersättare i regionfullmäktige.

I en debattartikel riktar hon och partikollegan, Joâo Figueiredo, kritik mot besparingarna inom kollektivtrafiken. Anna-Karin Ramnemo tycker att regionen istället skulle tillföra de 40 miljoner kronor som saknas.

– Vi har haft stora ekonomiska överskott i regionen de senaste åren, så det skulle man kunna göra.

Hantera underskottet

Tommie Ekered (M), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, menar att det har varit nödvändigt med den beslutade besparingen och att det har varit bred politisk uppslutning kring detta.

– I budgeten har vi skjutit till 71 miljoner kronor, 36 miljoner för drivmedel och 35 för utveckling. Men när man räknar ihop det här nu så får vi ett prognosticerat underskott på 110 miljoner kronor och det är det vi nu måste hantera.

Hur besparingarna kommer att genomföras har inte länsstrafiken beslutat om ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.