Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jönköpings länstrafik behöver spara 40 miljoner kronor på busstrafiken under 2023. I klippet berättar bussresenärer vad de tycker om neddragningarna. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Länstrafikens neddragningar på busstrafiken väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings länstrafik, JLT, drar in flera bussturer och vissa hela busslinjer från och med sommaren. Anledningen uppges vara de ökade priserna på drivmedel och många är kritiska till förändringen.  

I klippet berättar bussresenärer vad de tycker om neddragningarna.

Flera menar att de planerade indragna bussturerna och linjerna som träder i kraft den 19 juni kommer ställa till det för dem i vardagen. Många har höjt sina röster på sociala medier och de bussresenärer som SVT Nyheter Jönköpings träffar på juneporten på måndagen håller med.

– Då skulle jag få åka tåg istället men jag vill hellre åka buss så att jag kan kolla ut, säger Nina Eriksson.

Neddragningar på grund av drivmedelspriserna

Efter regionfullmäktige i december 2022 beslutades om JLT:s budget för nästkommande år. Då stod det klart att man behövde göra neddragningar på 40 miljoner kronor. Än så länge är det inte klart vilka linjer det kommer handla om men enligt JLT kommer alla kommuner att påverkas.

– Det är det beloppet vi landat på och det hänger på att drivmedelspriserna ökat så mycket så vi gör ett mycket större underskott egentligen, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör Jönköpings länstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.