Det tog drygt två år att renovera Slottsbron som knyter ihop östra och västra centrum i Jönköping. Och slutsumman blev 23 miljoner mer än planerat. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Kritik sedan Slottsbron blev 23 miljoner dyrare än planerat

Publicerad

Renoveringen av Slottsbron i centrala Jönköping tog både längre tid än planerat och blev rejält dyrare. Enligt upphandlingen skulle upprustningen ha kostat 7 miljoner kronor men istället hamnade slutnotan på 30 miljoner kronor.

Kommunrevisionen har tittat närmare på kostnaderna kring renoveringen av Slottsbron, en renovering som alltså blev 23 miljoner kronor dyrare än planerat.

Renoveringen tog också väldigt mycket längre tid än vad man kalkylerat med. Anledningen var enligt kommunen att bron var i mycket sämre skick än förväntat något man menade inte gick att se förrän man påbörjat renoveringen.

Kritik mot politikerna

Nu kritiseras kommunstyrelsen och politikerna i Tekniska nämnden för att man inte haft kontroll på vad man har godkänt i form av ökade kostnader samt att det inte har funnits en tillräckligt bra dialog mellan tjänstemän och politiker.

Kommunrevisionen är även kritisk till att man inte hade kontroll på de problem och fel som fanns redan i samband med att upphandlingen gjordes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Linda Mathillas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.