Foto: arkivbild

Kritiserad läkare kan förlora legitimationen

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att en läkare, tidigare anställd på Värnamo sjukhus, ska bli av med sin yrkeslegitimation.

Läkaren är sedan slutet av 2016 avstängd från arbetet på Region Jönköpings län. Patienter har vid flera tillfällen drabbats av komplikationer efter operationer som läkaren utfört.

– Det handlar om komplikationer som de lidit av på något vis, sa chefläkare Axel Ros i samband med beslutet att stänga av läkaren.

Enligt IVO har läkaren varit ”grovt oskicklig” i yrkesutövningen. Som bevis radas ett 30-tal drabbade patienter, varav sex fall har lett till lex Maria-anmälningar. IVO begär att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar läkarens legitimation.

Läkaren försvarar sig

– Jag är utsatt för en häxjakt i det här, sa läkaren till SVT Nyheter Jönköping i slutet av 2016.

 – Jag tycker att jag har gjort det bästa som går att göra på ett sjukhus i den här storleken. Jag har använt vetenskapligt beprövade metoder.

Men IVO beskriver läkarens handläggning av patienterna som allvarliga:

”Läkaren har i ett stort antal fall visat oskicklighet vid operation av frakturer, men även brustit att undersöka patienter när detta varit motiverat”, skriver IVO i anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som nu ska fatta beslut om läkarlegitimationen ska återkallas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer