Foto: Jonatan Nilsson

Kritiska röster om förlaget att slopa modersmålsundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Onel Israel, 22, är assyrier och kom till Sverige från Irak som elvaåring. Han tycker inte om Moderaternas förslag att slopa modersmålsundervisning och Svenska som andraspråk.

– Jag tycker inte alls att det är någon bra idé eftersom man får mer hjälp när man är svenska som andraspråks-elev. Jag själv har varit det och jag fick extra hjälp av läraren och det behöver man när man kommer till ett nytt land, säger han.

Just nu läser han allmän linje på Södra Vätterbygdens folkhögskola, SVF.

– Jag pluggar upp mina betyg här, min målsättning är att plugga till maskiningenjör, säger han.

Svenskalärare kritisk

Karin Lindström, jobbar som lärare på SVF, och har undervisat i svenska i över 30 år. Hon har haft svenska på gymnasiet, svenska för invandrare och svenska som andraspråk. Så här säger hon om Moderaternas förslag.

– Det låter väldigt ovetenskapligt. Man har konstaterat att både modersmålsundervisning och svenska som andraspråk stärker den egna identiteten och formar det egna språket och det svenska språket på ett mycket bättre sätt än att man då eventuellt skulle gå in i den vanliga svenskaundervisningen direkt.

Vad tror du att det här förslaget skulle få för konsekvenser om det genomförs?

– Vi skulle få mängder av studerande som inte skulle förstå så mycket. När undervisning går över huvudet på en finns risken att man blir apatisk och ger upp, säger Karin Lindström.

Viktigt med modersmålsundervisning

Onel Israel tycket att undervisningen i svenska som andraspråk var bra när han gick i skolan.

– Man fick mer hjälp av läraren och lite enklare uppgifter som man klarade av och det byggde upp mig själv hyfsat bra på det. Jag tycker att jag pratar ganska bra svenska i dag.

Hur viktigt är det att få läsa sitt modersmål?

– Jag tycker det är jätteviktigt, det är ju en del av min identitet och det är viktigt att inte glömma sina rötter, säger Onel Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.