Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konceptet har provats och lyckats minska incidenterna med drygt 40 procent. I klippet berättar Andreas Bäckström på Svevia om varför han tror på att förse vägarbetare med kroppskameror. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Kroppskameror på vägarbetare ska testas i Jönköping

Publicerad

Statliga företaget Svevia kommer göra ett försök att sätta kroppsburna kameror på vägarbetare i Jönköping under våren 2024. Försöket görs för att förhindra hot och våld mot de som arbetar på vägarna.

Projektet med kroppskameror har tidigare testats genom pilotprojekt i både Stockholm och Göteborg och har genererat varierat resultat.

– Många tycker det känns bra, sen har det testats i innerstadsmiljöer där man oftare träffar på påverkade människor, och där kunde det upplevas som att kamerorna ibland fick motsatt effekt och folk blev mer aggressiva istället, säger Andreas Bäckström.

När testet kommer till Jönköping har projektet lämnat pilotstadiet och ska användas skarpt.

Tydliga regler

Men får det filmas hur som helst på vägarna i samband med det här?

– Nej, utan i våra instruktioner framgår det ska skyltas om att kroppskameror används. Den som bär kameran väljer själv när den används och ska då upplysa om detta

I klippet förklarar projektledare Andreas Bäckström om vad man hoppas uppnå genom att förse vägarbetare med kroppskameror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.