De kvinnliga bilförarna är duktigast på att använda säkerhetsbältet. Foto: TT

Länets kvinnliga förare bättre på att använda bilbälte

Uppdaterad
Publicerad

98 procent av bilförarna i Jönköpings län använder bälte. Det visar trafikorganisationen NTF:s årliga bältesmätning. Undersökningen har genomförts i landets samtliga kommuner.

För få personer använder bilbälte om målet om färre dödade i trafiken ska nås. Det visar nya siffror från trafikorganisationen NTF. Fyra av tio omkomna bilförare under 2017 saknade bälte.

Kvinnorna bättre

För att nå målet om högst 220 dödade i trafiken år 2020 bör bältesanvändandet i landet ligga på 97 procent, men just nu ligger siffran kvar på 95 procent i landet. Kvinnorna är bäst på 98 procent och männen ligger på 94 procent.

I Jönköpings län uppfyller elva kommuner kravet på 97 procent. Kommunerna Jönköping och Nässjö har högst siffror där bältesanvändningen ligger på 99 procent. Lägst i länet är Sävsjö med 94 procent.

Viktig säkerhetsdetalj

Eleonor Franklin är projektledare vid NTF Jönköpings län. Hon säger i ett pressmeddelande att så länge bältespåminnare fortsätter att öka så kommer det att påverka bältesanvändningen posititvt.

– Cirka 20 procent av de som omkom utan bälte under 2017 gjorde det i ett nyare fordon som sannolikt hade bältespåminnare så vi måste även öka förståelsen för bältets betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.