Kyrkoherde Ann Aldén säger att den interna samverkan har brustit en del, men målet är nu att förbättra samarbetet. Foto: SVT / TT

Kyrkan får kritik efter konfirmandkris

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Jönköping får kritik i två oberoende rapporter som utrett hur man hanterade turbulensen kring stängningen av två konfirmationsgrupper hösten 2019.

Kyrkan i Jönköping stängde hösten 2019 ner två konfirmationsgrupper efter larm om skadegörelse, skattemisstag, kränkningar och en anmälan om sexuellt ofredande. Beslutet väckte upprörda känslor. Ledningsgruppen beställde två oberoende rapporter som skulle undersöka ekonomin och genomlysa den berörda konfirmationsverksamheten.

De oberoende rapporterna kritiserar verksamheten på flera punkter, skriver Jönköpings-Posten.

– När det gäller den ekonomiska rapporten har vi fått kritik för att vi inte följt reglerna för intern kontroll av fakturor. Vi tog till oss detta, säger kyrkoherde Ann Aldén till tidningen.

Lyssnade inte på signalerna

En rapport konstaterar att kyrkoledningen inte tyckts ha har haft kontroll över konfirmationsverksamheten och att man inte lyssnat på de signaler som förts fram om hur verksamheten har fungerat.

– Den interna samverkan har brustit en del men efter den här rapporten har målet varit att förbättra samarbetet på alla punkter, säger kyrkoherde Ann Aldén. Nu vill kyrkan se framåt och hoppas att höstens konfagrupper ska bli en nystart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer