Emma Carlsson Löfdahl är ledamot i Socialförsäkringsutskottet. Foto: SVT arkiv

L-ledamoten hyr lägenhet av sin make – plockar ut maxersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den bostadsrätt som riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) från Jönköpings län hyr i Stockholm tillhör hennes make, det avslöjar Aftonbladet. Nu har Liberalerna bett riksdagsförvaltningen att genomföra en ny granskning av Emma Carlsson Löfdahls underlag.

Enligt Aftonbladet plockar Carlsson Löfdahl ut maximal ersättning för övernattningslägenheten, vilket kostar skattebetalarna 412 000 kronor nuvarande mandatperiod.

Hon uppger till Aftonbladet att hon betalar sin make 13 000 kronor i månaden trots att avgiften ligger på cirka 2 500 kronor.

– Jag vet faktiskt inte vad avgiften är, säger Carlsson Löfdahl till tidningen.

Till SVT Nyheter Jönköping säger Emma Carlsson Löfdahl att hon har följt riksdagens regler och fått ett okej:

– Jag kontrollerade med ledamotsenheten innan vi gjorde denna lösning och de sa att det var helt enligt regelverket, säger hon i ett skriftligt svar till SVT.

”Separerade ekonomier”

Lägenheten, en tvåa på Södermalm, har riksdagsledamoten haft sedan 2013. Samma år som hennes make köpte den. Sedan 2017 har hon uppgett att hon hyrt den ensam för 13 000 kronor i månaden och alltså fått ut den maximala ersättningen på 8 600 kronor, vilket enligt Aftonbladet är mer än om hon skulle köpt lägenheten själv.

Carlsson Löfdahl uppger till tidningen att både riksdagen och bostadsrättsföreningen har godkänt upplägget samt att hon betalar en marknadsmässig hyra. Hon säger också att hon och maken har ”väldigt separerade ekonomier”.

Emma Carlsson Löfdahl är ledamot i Socialförsäkringsutskottet.

”Har fullt förtroende för Emma”

Jimmy Ekström gruppledare för Liberalerna i Jönköpings län Foto: SVT

Regionrådet för Liberalerna, tillika gruppledaren i Jönköpings län, Jimmy Ekström säger till SVT Nyheter Jönköping att han har varit i kontakt med Carlsson Löfdahl, som redan under söndagen förvarnades om Aftonbladets publicering.

– Vi hade en kort avstämning igår. Jag har har fullt förtroende för Emma som person och att hon har rättat sig efter det regelverk som finns.  Sedan förstår jag att det finns en moralisk aspekt i detta, men man får någonstans dra gränsen för diskussionen, säger Jimmy Ekström (L).

Förstår du att det här kan sticka i ögonen på väljarna?

– Ja, det förstår jag, att det finns en laddning i frågan men jag har inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till Emma och organisationen i riksdagen som i första hand får handskas med detta.

Ny granskning

Efter uppgifterna har Liberalerna ombett riksdagsförvaltningen att göra en förnyad granskning av de underlag som Emma Carlsson Löfdahl tidigare lämnat in för utbetalning av ersättning för boendekostnad, vilket riksdagsförvaltningen bekräftar.

Riksdagen har redan granskat och godkänt Emma Carlsson Löfdahls lösning på sitt boende, men Liberalerna vill inte att det ska ”råda några som helst oklarheter.”

– Förtroendevalda har ett stort ansvar att vara öppna och tillgängliga vid offentlig granskning. Det är alltid viktigt att vara extra tydlig när det handlar om närstående, skriver Johanna Elgenius, kanslichef för Liberalernas riksdagskansli i en skriftlig kommentar.

Om man är folkbokförd minst fem mil från riksdagshuset har man rätt att bo i något av de hus som riksdagen disponerar, eller rätt till logiersättning. Det avser antingen hyran, eller avgiften till en bostadsrättsförening om man bor i en bostadsrätt.

– Då kräver vi att man ska visa upp ett hyreskontrakt, hyresavi eller en avi till bostadsrättsföreningen, förklarar Anders Norin, chef på riksdagsförvaltningen.

Ersättningen är bestämd till maximalt 8 600 kr i månaden av riksdagsstyrelsen, med reducerat belopp om man bor med någon närstående. Däremot finns det inget i riksdagens regelverk som säger vem uthyraren får vara, att det inte får vara en närstående eller liknande.

– Det finns ingen formell reglering att man inte får vara släkt till exempel med uthyraren. Det är ingen omständighet som ska beaktas enligt regelverket vid bedömningen om man har rätt till ersättning eller ej, säger Anders Norin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.