Emma Carlsson Löfdahl Foto: Henrik Montgomery / TT

Förundersökningen mot Carlsson-Löfdahl läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har beslutat att lägga ner förundersökningen mot riksdagsledamoten Emma Carlsson-Löfdahl. Den före detta liberalen från Jönköpings län begick inget brott då hon betalade sin make hyra för en lägenhet i Stockholm.

Vice överåklagare Bengt Åsbäck meddelar att han i dag beslutat att lägga ned en förundersökning om misstänkt bedrägeri där Emma Carlsson-Löfdahl hyrt en övernattningslägenhet av sin make under tid som hon haft en riksdagsplats.

– Förundersökningen har varit tidsödande och periodvis krävt extra utredningsresurser. Anledningen är att över fem år av ekonomiska transaktioner m.m. har gåtts igenom och beträffande flera har det varit svårt att utröna vad de avsett och för vilka ändamål överföringar skett, säger Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren, och fortsätter:

– Utredningen visar inte annat än att riksdagsledamoten betalat hyra till maken på sätt som berättigat till ersättning från riksdagen. Inte heller i övrigt framkommer några omständigheter som grundar misstankar om brott. Förundersökningen ska därför läggas ned.

”Jätteskönt”

SVT söker Emma Carlsson-Löfdahl, men än så länge har vi inte lyckats nå henne. Till P4 Jönköping säger hon:

– Självklart känns det jätteskönt. Jag har hela tiden hävdat att jag inte gjort något fel.

Lämnade Liberalerna

Det var Aftonbladet som tidigare i år avslöjade att Carlsson Löfdahl hyrde sin makes lägenhet i Stockholm som övernattningslägenhet. Efter stark kritik, bland annat från det egna partiet, tog hon time-out och lämnade liberalerna. Då riksdagen öppnade efter sommaren återvände hon till riksdagen men då som politisk vilde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.