Emma Carlsson Löfdahl (L). Foto: LIBERALERNA

Förundersökning inledd efter lägenhetsaffärer

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har beslutat att inleda förundersökning om misstänkt bedrägeri i samband med affären om lägenhetshyrorna som riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl var inblandad i.

Presstjänsten på Åklagarmyndigheten bekräftar att det handlar om Emma Carlsson Löfdahls lägenhetsersättning. Det finns i nuläget ingen konkret brottsmisstanke mot henne.

Det var i början av mars som Aftonbladet avslöjade att den numera avhoppade L-toppen Emma Carlsson Löfdahl hyrde sin makes bostadsrätt med avgift på 2 500 kronor för 13 000 kronor och tog ut maxersättning från riksdagen. På så sätt fick hon varje månad ut 8 600 kronor från skattebetalarna.

L-ledamotens hyresersättning

Lämnade partiet

Efter avslöjandet valde Carlsson Löfdahl att lämna Liberalerna, men hon har valt att sitta kvar i riksdagen tills vidare. Hon har tidigare meddelat att hon avvaktar åklagarens utredning innan hon tar beslut om att också lämna riksdagen.

– Med hänsyn till sekretess kan jag inte berätta vad som ligger till grund för mitt beslut att inleda förundersökning, eftersom det skulle riskera att skada brottsutredningen. Av samma skäl kan jag heller inte berätta vilka utredningsåtgärder som nu inledningsvis ska vidtas, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren.

SVT Nyheter söker Emma Carlsson Löfdahl för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet