Foto: Henrik Montgomery/TT

Carlsson Löfdahl sänker kraven på ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl från Jönköpings län sänker nu sitt krav på ersättning från riksdagen för den övernattningslägenhet som hon hyr av sin make. Det skriver hon i ett Facebook-inlägg.

Aftonbladet avslöjade på måndagen att L-toppen Emma Carlsson Löfdahl hyrde sin makes bostadsrätt med avgift på 2 500 kronor för 13 000 kronor och tog ut maxersättning från riksdagen. På så sätt får hon varje månad ut 8 600 kronor från skattebetalarna.

Carlsson Löfdahl menar att hon varit noga med att följa reglerna. Hon skriver i ett Facebook-inlägg att hon tycker att det är bra att partiet nu har bett riksdagsförvaltningen att granska ärendet en gång till:

”Men oavsett vad en sådan granskning kommer fram till, vill jag vara noga med att se till så att jag följer regelverket och dess intention. Jag har därför idag bett riksdagsförvaltningen att med omedelbar verkan ändra min ersättning till enbart den summa som motsvarar avgiften till bostadsrättsföreningen”, står det i inlägget.

Ville dela lägenhet med mamman

Emma Carlsson Löfdahl säger till SVT att anledningen till att hon hyr av sin man är att hon ville dela en lägenhet med sin mamma som hade svårt att hitta en lägenhet i Stockholm. Att använda riksdagens lägenhet som är avsedd för riksdagsledamöter var inte aktuellt.

– Enligt regelverket får man inte ha någon stadigt boende där och vi letade efter en gemensam lägenhet. Då det var svårt att hitta någon så erbjöd sig min make att köpa en lägenhet som vi kunde hyra av honom i andra hand. När vi delade lägenhet begärde jag enbart ersättning för min del av hyran, säger Löfdahl till SVT.

Hon säger till Aftonbladet att hon och maken har ”väldigt separerade ekonomier”.

Kräver hennes avgång

Aftonbladet skriver på tisdagen att både L-toppen och pressavdelningen under två dagar vägrat att svara på en rad frågor, men att det nu kokar bland gräsrötterna och flera kräver Carlsson Löfdahls avgång:

– Mitt förtroende för Carlsson Löfdahl har i alla fall förbrukats, säger partikollegan Dorothea Liebel, lokalpolitiker i Umeå, till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.