Emma Carlsson Löfdahl lämnar nu Liberalerna efter avslöjandena om hennes förehavanden kring en hyreslägenhet på Södermalm i Stockholm Foto: SVT Nyheter / TT

Emma Carlsson Löfdahl (L) lämnar partiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste veckans avslöjanden om Emma Carlsson Löfdahls (L) boendesituation skriver hon i dag på sin Facebooksida att hon lämnar Liberalerna men inte sin riksdagsplats, trots uppmaning från partiet. L-riksdagsledamoten blir nu politisk vilde.

Det var Aftonbladet som avslöjade att den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl från Jönköpings län hyrt en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm av sin egen man.

Fick ut maxersättning

Trots att månadsavgiften var 2 500 kronor har hon betalat maken en hyra på 13 000 kronor i månaden. Därmed har hon fått ut maxersättningen på 8 600 kronor i månaden från riksdagen. Emma Carlsson Löfdahl har tidigare sagt att hon varit noga med att kontrollera att upplägget följt regelverket, och att hon har fått ett okej.

I förra veckan meddelade Emma Carlsson Löfdahl att hon tar en time out från sitt arbete som riksdagsledamot, men enligt partiledare Jan Björklund räckte inte det. Han krävde hennes avgång.

Stannar som riksdagsledamot

På måndagsmorgonen skrev Emma Carlsson Löfdahl på sin Facebooksida att hon lämnar partiet efter att ha varit medlem i 30 år men hon lämnar inte sin riksdagsplats. Hon vill invänta utredning från åklagare innan hon beslutar om det.

”Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga i media med att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet”, skriver hon på sin Facebooksida.

Hon skriver också:

”Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar”.

Liberalerna: ”Ledsamt att Emma lämnar”

På måndagsmorgonen reagerade även partiet på hennes besked.

– Det är ledsamt att Emma nu väljer att helt lämna partiet. Med det beslutet hade jag dock samtidigt önskat att hon redan nu lämnat riksdagsuppdraget så partiet haft möjlighet att gå vidare med riksdagsarbetet genom en ny ledamot, säger Jimmy Ekström, vice förbundsordförande i Liberalerna i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

”Måste lägga alla papper på bordet”

Christer Nylander är Liberalernas gruppledare i Riksdagen och han är kritisk till Emma Carlsson Löfdahls agerande.

– Emma Carlsson Löfdahl måste ta konsekvenserna av sitt agerande och lämna sitt riksdagsuppdrag. Det handlar inte om ett regelverk, utan om brist på förtroende. Utöver att lämna sitt riksdagsuppdrag måste hon även svara på alla frågor, lägga alla papper på bordet och betala tillbaka den summan hon fått till följd av upplägget med lägenheten, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet