Jimmy Ekström ordförande i L-distriktet i Jönköpings län är inte nöjd med Emma Carlsson Löfdahls besked och menar att hon även borde ha lämnat sin riksdagsplats. Foto: SVT

Liberalernas gruppledare: Tydlig signal till Emma att kliva åt sidan

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas gruppledare Jimmy Ekström anser att åklagarens beslut att inleda förundersökning skärper situationen avsevärt och hoppas nu att Emma Carlsson Löfdahl väljer att lämna riksdagen.

– Tidigare handlade det i första hand om de moraliska aspekterna. Vi var beredda på att hennes hyresaffärer kanske hade skötts enligt regelverket. Nu ser vi en kraftig inskärpning av allvaret i situationen, säger Jimmy Ekström.

På tisdagsmorgonen beslutade åklagare att inleda förundersökning om misstänkt bedrägeri i samband med att Emma Carlsson Löfdahl hyrde sin makes lägenhet och tog ut maxersättning från riksdagen.

L-ledamotens hyresersättning

I samband med avslöjandet lämnade Carlsson Löfdahl partiet men valde att behålla sin riksdagsplats i avvaktan på åklagares utredning.

– Nu har åklagare valt att inleda förundersökning. Det är en tydlig signal om allvaret, säger Jimmy Ekström.

Också på riksplan uppmanar partiet Carlsson Löfdahl att lämna riksdagen.

”Emma Carlsson Löfdahl är inte längre riksdagsledamot för Liberalerna eller medlem i vårt parti. Det är bra att frågan utreds. Men det är främst en fråga om brist på förtroende. Vår uppmaning att hon bör lämna sitt riksdagsuppdrag kvarstår.”, skriver Adam Alfredsson, pressekreterare för Liberalerna.

Se klippet om hur Liberalerna ska återupprätta förtroendet för politikerna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet