Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ludwig Edström upptäckte branden i flerfamiljshuset på Kungsgatan i Jönköping och larmade 112.

Lägenhetsbrand i centrala Jönköping – flera till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt på måndagsförmiddagen på Kungsgatan i centrala Jönköping. Tre personer fick föras till sjukhus efter att ha andats in rök – varav en bedöms vara allvarligt skadad.

Det uppgavs från SOS att det var en fullt utvecklad brand i flera lägenheter i ett flerfamiljshus i centrala Jönköping. Räddningstjänst var snabbt på plats och bekämpade branden och rökdykare var inne och sökte av lägenheterna.

Rökutvecklingen var inledningsvis kraftig, men räddningstjänsten kunde ganska så snabbt släcka.

– Vi vet med säkerhet att tre personer ska ha förts till sjukhus, men det kan vara fler som har sökt vård på egen hand, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson på polisen.

Sex lägenheter skadade

Det var två män och en kvinna som fördes med ambulans till sjukhus. En av männen har allvarliga skador medan kvinnan och den andra mannen uppges ha lindriga skador. De skadade personerna ska ha andats in rök.

Ludwig Edström arbetade i byggnaden bredvid och slog larm.

– Jag skulle hämta verktyg i bilen och kände att det luktade konstigt. Så stack jag ner och kollade runt och såg att det brann på balkongen. Då var det bara att ringa 112, säger han.

Började på bottenplanet

Branden började i en lägenhet på bottenplan och spred sig via balkonger till tre andra lägenheter. Ytterligare två lägenheter är rökskadade.

Brandorsaken är oklar men polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– I nuläget misstänker vi inte att det ligger något brottsligt bakom, men för att kunna utreda händelsen så sätter vi brottsrubriceringen mordbrand på händelsen, säger Dennis Johansson Strömberg.

Flera lägenheter har fått antingen rök- eller brandskador. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.