Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinsamordnaren i Jönköpings län, Jonas Almgren, menar att vaccinationstäckningen ändå är hög i förhållande till hur länge massvaccinationen varit igång. Mer om det i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Lägre andel vaccinerade bland utrikesfödda

Publicerad

Det är sämre vaccinationstäckning i bostadsområden i Jönköpings län där fler utrikesfödda personer bor. Genom att uppmärksamma problemet hoppas regionen på ett ökat intresse.

– Det kan vara upp till 30 procent lägre vaccinationstäckning i vissa områden, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare i Jönköpings län.

På Öxnehaga, Råslätt och Österängen i Jönköping hade uppemot 40 procent av invånarna mellan 55 och 69 år vaccinerat sig fram till början av maj. Det kan jämföras med exempelvis Habo som låg på närmare 80 procent.

Samma bild i hela landet

Problemet är inte unikt för Jönköpings län. Sedan tidigare har även Folkhälsomyndigheten pekat på en lägre andel vaccinerade bland utrikesfödda trots att den gruppen drabbats hårdare av pandemin.

Har ni gjort tillräckligt för att nå de här personerna?

– Vi är ju inte klara än. Att uppmärksamma skillnaden är en del i att jobba med det här, säger Jonas Almgren och framhåller hälsokommunikatörernas arbete.

Samtidigt finns det bostadområden, med fler utrikesfödda i länet, där vaccinationstäckningen är högre. Exempelvis på Runneryd i Nässjö där hälften av av de boende mellan 55 och 69 år hittills tagit sprutan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet