I klippet ovan ser du när länets hälsoinformatörer Mohamoud Suldan och Tekie Welday besöker Bottnaryd utanför Jönköping för att upplysa om coronavaccinet. Foto: SVT/Linda Mathillas

Många vill vaccinera sig – men få vet hur man bokar

Publicerad

Många utrikesfödda vill vaccinera sig men vet inte hur de ska gå till väga. Det menar regionens hälsokommunikatörer som nu arbetar för att upplysa och uppmuntra människor att ta sprutan.

– Åtta av tio har en vilja att vaccinera sig men kan inte boka själva, säger Tekie Welday, hälsokommunikatör på region Jönköpings län.

Att utrikesfödda personer i områden med lägre inkomst och utbildningsnivå vaccinerar sig i mindre utsträckning är något som regionens hälsokommunikatörer i Jönköping nu försöker motverka. 

”Individens ansvar viktigt”

Vi följde med Tekie Welday och Mohamoud Suldan till Bottnaryd utanför Jönköping för att informera utrikesfödda personer.

– Man måste bestämma själv men vi uppmuntrar dem utifrån den kunskap vi har. Vi märker att många vänder sig till sociala medier för information men vi uppmuntrar dem att kontakta vården, säger Tekie Welday.

Mohamoud Suldan är optimistisk. Han säger att han märker att synen på vaccinet förändrats den senaste tiden.

– Idag har vi träffat nästa tjugo personer från olika länder och de flesta har en positiv syn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet